- Hvis du giver noget, så får du også noget tilbage igen, siger Eva Løgager og lyder næsten som kroens vægge. De er nemlig overbroderet med visdomsord på små malede træhjerter, på genbrugsklokkestrenge, på Storm P.-tegninger, på platter, på flasker eller andre af de tusinde ting, der har fundet sig en plads i krostuerne og på værelserne.
På Svostrup Kro er enhver støvklud dømt til livslangt arbejde - minus dog stedets righoldige og prestigefyldte vinkælder, hvor årgammelt støv er en charme mere.
De fine og de kendte
Scrapbogen med utallige klip viser, at kroens æblekage og pramdragergryde er verdensberømte mange steder i Danmark og udlandet. Men der hersker ingen kendt mesterkok, som eleverne kan gå og vigte sig med, når de kommer på skoleophold i forbindelse med uddannelsen.
- Det er også lige meget, for vi er de dygtigste, når vi kommer på skolen, lyder det ubeskedent fra de to Janni(e)'er.
Eva og Niels Løgager, der ofte er skuemestre ved kokke- og tjenereksaminer, ved nemlig, at de klassiske dyder som en god grundsovs stadig tæller. Som karaktersystemet i dag er bygget op, er det ikke nok at kunne arrangere en ret til et 13-tal, hvis grundprincipperne ikke er i orden.
Menukortet på kroen giver også de unge mange udfordringer. De mere traditionelle som rejecocktail og stegt flæsk findes - men også vild laks med honning og mandler, letsaltet og røget okseinderlår fra Fanø samt ølmarineret griseskank blander sig i selskabet.
Og apropos det med gamle dyder, så hænger de ikke kun på væggene. Til de månedlige elevdage er der altid lektier om traditionelle discipliner som flambering, tranchering, pochering, vintyper eller anden basal viden. Godt for gæsterne, men også for eleverne, der får forståelse for andre fag end lige deres eget.
Elevdagene har eleverne selv opfundet, og de køber bare ind til det, de enten skal servere eller på anden måde har sat på dagsordenen.
Helt i sit es
På Svostrup Kro skelnes der heller ikke imellem, om man kan alle teoribøgerne udenad - eller er en mere praktisk type, der befinder sig som en fisk i vandet mellem gæsterne.
Nick Schøler, der for få måneder siden vandt guldmedalje både i Bella Center i København og på nordisk plan, er helt i sit es og supercharmerende, når han svinger tjenerbakken. For Anita Ibsen, som vandt guld til Svostrup Kro året før, var det teorien, der gjorde udslaget.
- Eva og Niels er vildt dygtige. Vi får lært det, vi skal, og helst meget mere. Og får vi på nogen måde brug for hjælp, får vi også det, siger Nick Schøler, som guldmedaljerne har givet blod på tanden, når det handler om flere kundskaber.
Han skal ud at rejse nogle måneder, når han lige straks er færdig med uddannelsen. Men derefter går han i gang med fire år mere for at blive kok, for gæsterne skal have klar besked. Det irriterer ham også, at han ikke lige kan alle kroens 80 cognac'er og 90 whiskey'er på fingrene, selvom de fleste kunder i butikken tilgiver ham for det.
Kundekontakten er Nick Schølers et og alt. Han elsker at "læse" og forstå gæsterne, så de går glade og tilfredse fra kroen. Og det er også meget vigtigt at huske ansigter på stamgæsterne, for ellers bliver de skuffede.
- Man skal brænde helt vildt for det her, og det gør jeg, forsikrer han.